9+1 ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΑΣ

Επιθυμείς να πουλήσεις το ακίνητό σου αλλά έχεις μια σειρά από ερωτήματα, αμφιβολίες και σκέψεις.

Πριν πάρεις την οριστική απόφαση για τη πώληση του ακινήτου σου, κάνε μια έρευνα με την βοήθεια ειδικών και σχετικών με τη διαδικασία επαγγελματιών.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα από ενέργειες που θα ήταν καλό να κάνετε πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πώλησης.

  1. Επικοινωνήστε με ένα κτηματομεσίτη ή εκτιμητή ακινήτων για μια πρώτη συζήτηση σχετικά με την διαδικασία αλλά και την πιθανή τιμή πώλησης. Αν είστε κοντά στο ποσό που προσδοκάτε προχωρήστε. Αν όχι δε χρειάζεται να διαβάσετε παρακάτω, απλά σταματήστε τη διαδικασία.
  2. Λάβετε οριστικά την απόφαση πώλησης και την αξία βάση εκτίμησης που θα πουληθεί. Προσοχή αν επιλέξετε να κάνετε πειραματισμούς με την τιμή ξεκινώντας από μια τιμή που δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα , πιθανό είναι να “κάψετε” το ακίνητό σας με αποτέλεσμα αν τελικά πουληθεί να χάσετε πολύτιμο χρόνο, ευκαιρίες, ταλαιπωρία, έξοδα αλλά και τελικά να εισπράξετε χαμηλότερο τίμημα.
  3. Φροντίστε για την πληρότητα όλων των σχετικών εγγράφων όπως συμβόλαια, σχέδια κατόψεων, κλπ.
  4. Ελέγξετε την νομιμότητα του ακινήτου και φροντίστε για την τακτοποίησή τους.
  5. Ελέγξτε τις φορολογικές υποχρεώσεις, ΕΝΦΙΑ, Ε9 κλπ.
  6. Συγκεντρώστε χρήσιμες πληροφορίες για το παρελθόν του ακινήτου αν  υπάρχουν όπως ανακαινίσεις, επισκευές, προσθήκες κλπ.
  7. Επισκευάστε τυχόν υγρασίες ή μικροζημιές και βάψτε το. Όχι σε μεγάλες επισκευές διότι στο νέο ιδιοκτήτη ίσως να μην είναι χρήσιμες.
  8. Φροντίστε να είναι πάντα καθαρό και τακτοποιημένο.
  9. Επιλέξτε ένα ειδικό για το ακίνητό σας κτηματομεσίτη για την προώθηση του. Η αποκλειστική ανάθεση βοηθά στην γρήγορη πώληση του ακινήτου, δεν κουράζει με τις πολλές και συνήθως άκαρπες επισκέψεις και δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης σε όλες τις πλευρές.

     10. Κατά τις υποδείξεις από τον κτηματομεσίτη αποφύγετε να είστε παρόν.